Wie ben ik?
Marleen van Staalduinen

Opleiding

1991 - 1996 Vrije Academie, schilderen.

Omschrijving werk
Marleen van Staalduinen:
"Mijn werk kenmerkt zich door een spontane manier van schilderen. Ik ga uit van de realiteit en abstraheer tot de figuratie bijna wegvalt, maar toch nog associaties met het herkenbare beeld oproept. Ik put mijn idee├źn uit een breed scala aan zeer verschillende indrukken waarmee ik geconfronteerd word.
De natuur speelt een grote rol in mijn werk.
Daarnaast boeien schilderijen van oude meesters mij, ik vind het zeer intrigerend om bijvoorbeeld een werk van Vermeer te interpreteren in mijn manier van schilderen.

Sinds 2008 ben ik via wijktelevisie betrokken bij maatschappelijke thema's waardoor het werken met camera en microfoon, het maken van filmpjes een nieuwe rol in mijn kunstenaarschap krijgt naast het schilderen en het maken van boekjes.
Mijn spontane manier van werken uit zich ook in gesprekken met mensen in mijn filmpjes.
Ik ben geïnteresseerd in de reacties van met name kinderen en de levensverhalen van ouderen en stimuleer ze om vrijuit te vertellen. Ik monteer deze filmpjes zelf. Bij het filmen en monteren ontwikkel ik mijn eigen manier om de werkelijkheid te verbeelden door de keuze van onderwerp, camerastandpunt, beelden en muziekfragmenten. Ik wil de artistieke mogelijkheden van het werken met de camera en schilderen van schilderijen verder onderzoeken."

Boekjes


In 2001 ben ik begonnen met het maken van boekjes om mijn schilderijen te presenteren. Ik heb 3 keer de presentatie subsidie van Stroom HCBK hiervoor ontvangen, in 2002, 2004 en 2005.
De boekjes

"Toen de kippen op vakantie gingen vlak voor Pasen", luchtige verhalen met een serieuze ondertoon, met 33 afbeeldingen van mijn schilderijen.

"De kippen krijgen tanden", waarin de dieren de gelegenheid krijgen om mens te worden, met reacties van mensen over de afnemende natuur, met 29 afbeeldingen van mijn schilderijen.

"De kippen bezetten het Binnenhof", waarin de kinderen samen met de kippen het Binnenhof gaan bezetten, met 32 afbeeldingen van mijn schilderijen.

"Gijs en Storm gaan naar Omi", waarin de kinderen op een speciale manier naar hun Omi reizen, met 20 afbeeldingen van mijn schilderijen.

"De koning die van de berg afkomt", een sprookje over een koning die van de berg afkomt. Zal de koning aan de verwachtingen van de mensen kunnen voldoen en wat gebeurt er met de regering?, met 14 afbeeldingen van mijn schilderijen.

"Iedereen heeft een boot nodig"
Het water in de zee komt steeds hoger.
Zullen we droge voeten houden
of hebben we een boot nodig?
In het boekje staan 25 afbeeldingen van mijn werk
.
Marleen van Staalduinen - Beeldend kunstenaar - Den Haag

06 15412267
e-mail: vanstaal@xs4all.nl
www.marleenvanstaalduinen.nl